In cursa pentru electrificare, putem face aceleasi greseli ca și in cazul petrolului. Desigur, tuturor ne plac vehiculele electrice, deoarece sunt rapide, silentioase, eficiente si “verzi”.
Dar acest lucru are un pret.
Cu toții cunoastem care este opinia publica cu privire la motivul din spatele invadarii Irakului, uciderii liderului libian Gaddafi sau altor intervenții militare: controlul rezervelor de petrol.
Cobaltul, litiul, nichelul sunt minerale care ar putea fi „generatorul” urmatorului razboi sau al urmatorului regim impus de o forta straina. Sa ne amintim „Operatiunea Ajax” din 1953 implementata de CIA in Iran. A fost prima actiune sub acoperire a Statelor Unite pentru a rasturna un guvern strain ales legitim, pe timp de pace. A fost cauzata de nationalizarea, de catre conducerea tarii, a unei companii britanice care anterior obținuse controlul rezervelor de petrol iraniene.
Cum putem preveni o viitoare intervenție militara straina intr-un stat precum Congo, de exemplu, care detine aproximativ 65% din rezervele mondiale de cobalt? Ar fi usor sa se arate lumii cum se foloseste exploatarea copiilor de catre companiile miniere pentru extragerea minereului de cobalt. Si asta ar solicita o interventie internationala pentru a opri aceste practici. Si asa incepe…
Trebuie sa fim mai destepti si sa invatam din greselile noastre. Lumea Occidentala are senzatia ca electrificarea este usora si prin adoptarea rapida isi aduce contributia la reducerea productiei de gaze cu efect de sera. Dar aceasta este doar o parte a povestii si trebuie sa vedem si imaginea de ansamblu.
Cercetatorii ar trebui sa lucreze mai mult pentru a gasi alternative pentru baterii sau technologii diferite pentru a produce energie curata. Există chiar unii oameni de stiinta care sugereaza extragerea la mare adancime in apele internationale pentru a preveni dependenta materiala de o singura tara. Unii chiar propun extragerea mineralelor de pe alte planete sau sateliti.
Indiferent de solutia sau solutiile alese, trebuie sa fim atenti sa nu distrugem mediul si viata oamenilor prinsi in mijlocul luptei pentru resurse.
In caz contrar, o tehnologie care ar trebui sa ajute planeta, nu va schimba decat scopul razboiului: minerale in loc de petrol.
Ramane intrebarea: sunt MINERALELE din care se fabrica bateriile noul PETROL?
Articol scris de Cosmin Lixandru
Cosmin este consultant tehnic al Transport Academy si conduce compania PROACT Software – Smart Fleet Solution.
Lasa un comentariu