UNGARIA – Precizarile autoritatilor legat de inregistrarea transporturilor in platforma BIREG 03.02.2021
UNGARIA – INFO BIREG 03.02.2021
In cursul zilei de astazi, 03.02.2021, Ambasadorul României la Budapesta, alături de consilierul economic al misiunii a avut întrevederea cu domnul László Mosóczi, ministru de stat responsabil cu domeniul transportului din cadrul Ministerului Inovării și Tehnologiei HU.
Una din temele abordate a fost cea legata de sistemul electronic BIREG.
Conform informarii primite de la Directia Transport Rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, au fost oferite urmatoarele clarificari:
DE CE S-A INTRODUS ACEST SISTEM?
Sistemul a fost introdus la SOLICITARILE operatorilor de transport rutier maghiari, vizând în special operatorii din țările non-UE, pentru a combate folosirea ilegală a permiselor bilaterale și a licențelor de transport dar și concurența neloială. Acest sistem va intra în vigoare începând cu data de 4 februarie 2021, dată de la care autoritățile ungare pot aplica sancțiuni, pentru nerespectarea înscrierii în sistemul electronic BIREG.
CARE SUNT IMPLICATIILE ASUPRA TRANSPORTATORILOR ROMANI?
Partea ungară a precizat că operatorii români sunt obligați să se înscrie în sistem DOAR dacă efectuează operațiuni de cabotaj pe teritoriul HU sau transporturi spre țări non-UE (,,third countries”), in care Ungaria este tara TRANZITATA (de exemplu, un transport Germania – Turcia cu tranzit prin Ungaria) sau daca au ca punct de incarcare / descarcare Ungaria (de exemplu, Ungaria – Moldova).
CE OPERATIUNI TREBUIE INREGISTRATE IN PLATFORMA BIREG?
Înregistrarea în platformă este obligatorie DOAR pentru următoarele categorii de transport:
- operațiuni de transport rutier internațional în nume propriu cu vehicule cu o greutate maximă admisibilă încărcată de PESTE 3,5 tone și care fac obiectul permisului bilateral sau al licenței CEMT (nota Transport Academy: transporturi EXTRACOMUNITARE)
- operațiuni de CABOTAJ in Ungaria care fac obiectul unui permis bilateral și deținerea unei licențe comunitare.
- transporturi ,,fără marfă” ce fac obiectul operațiunilor menționate anterior.
NU ESTE NECESARA înregistrarea operatorilor de transport romani în sistem dacă efectuează tranzit prin Ungaria, spre exemplu, cu destinația o țară membră UE.
(Nota Transport Academy: Transporturile din / catre Norvegia, Elvetia si Regatul Unit nu sunt considerate extracomunitare, conform comunicatului partii maghiare, vezi mai jos foto extras din document, prima linie:)
CUM SE FACE INREGISTRAREA OPERATIUNILOR DE TRANSPORT?
- în cazul operațiunilor de transport spre sau care tranzitează spațiul Ungariei, înainte de intrarea pe teritoriul HU
- în cazul operațiunilor de transport ce au ca punct de plecare Ungaria, înainte ca marfa să fie încărcată din HU.
Tipurile de activități ce necesită a fi înregistrate (in sectiunea RECORD TRIP EVENTS) sunt următoarele:
- Locatia de intrare pe teritoriul Ungariei
- Locatia de descarcare pe teritoriul Ungariei
- Locatia de încărcare pe teritoriul Ungariei
- Locatia de parasire teritoriului Ungariei.
(NOTA Transport Academy: La fiecare din aceste puncte trebuie introdus si kilometrajul din bordul masinii („ odometer reading”), pe masura ce atingeti locatiile respective.)
Operatorii în transport (companiile) au obligativitatea de a se înregistra în acest sistem o singură dată, ulterior în baza credențialelor primite și a contului creat, vor putea completa de fiecare dată când se va efectua un transport.
Sistemul BIREG este disponibil on-line: https://bireg.gov.hu/bireg/#/account/login
Informații suplimentare fiind furnizate prin solicitări: bireg@itm.gov.hu
În cazul în care un transport efectuat pe teritoriul Ungariei nu este înregistrat în sistemul BIREG, autoritățile competente pot aplica amenzi începând cu 1 februarie a.c între 300.000 -800.000 HUF, considerând că acel transport nu este autorizat pe teritoriul ungar.
DE CAND SE APLICA AMENZI?
Demnitarul ungar a precizat că autoritățile HU nu vor efectua controale și NU VOR APLICA AMENZI transportatorilor români pentru o perioadă de 15 zile ( începând cu data de 4 februarie a.c.).
SURSA: Comunicat Comisia Dialog Social – MTI
–
Pentru informații relevante pentru șoferii profesioniști, în timp real, direct pe telefonul mobil, instalați aplicația Kopilot.
Magazinul Play – Click aici: http://shorturl.at/forBG
–
Dacă vrei să intri în contact cu echipa noastră de consultanți, ne găsești AICI.
Ne puteti urmări pe pagina de Facebook, pe contul de LinkedIn, pe Instagram precum si pe canalul de Youtube „Transport Academy”. , acolo unde te invităm să dai SUBSCRIBE pentru a urmări toate sesiunile video „Transport Academy LIVE” cu Decebal Popescu si invitatii sai.
Lasa un comentariu