4 minute

Un nou val de cresteri ale taxelor de drum din ianuarie 2020. Dar tarifele?

Asa cum era de asteptat, din 2020 vom plati mai multi bani pentru fiecare km parcurs pe drumurile europene. Primele tari care au anuntat noile tarife sunt Austria si Belgia (incepand din 01.01.2020), iar din februarie se „inscrie” si Franta pe lista.

In AUSTRIA, cresterea cea mai spectaculoasa se inregistreaza in dreptul vehiculelor Euro6 (3.83% in medie), o masura aparent nejustificata, intrucat nu poti penaliza vehiculele care sunt, teoretic, cele mai putin poluante daca sustii ideea de protectie a mediului. La un simplu calcul financiar insa, reies motivele reale, care nu tin de protectia mediului. „Reteta” este perfecta pentru Austria, intrucat numarul de vehicule Euro6 care tranziteaza tara este cu mult mai mare decat cele Euro5 sau mai jos, prin urmare „plusul in cont” este mult mai mare de pe urma vehiculelor mai noi, decat ar fi fost de pe urma unei taxari mai mari a vehiculelor mai vechi (cum ar fi fost normal daca ne intoarcem la criteriul „protectia mediului”). Vezi aici tabelul de tarife!

In BELGIA, in regiunea Wallonia vor aparea inca 22 de km de retea de drumuri taxabile, ceea ce va duce la o crestere a mediei tarifului pe km parcurs in Belgia.
Cea mai mare crestere de pret/km in medie va fi inregistrata pentru masinile cu greutatea cuprinsa intre 3.5 – 12 tone (+2.56%).
Pentru cei cu vehicule Euro 6, cresterea va fi de 0.002 EUR / km, aparent mica (1.48%), dar daca adunati anual, s-ar putea strange ceva bani pe care trebuie sa ii recuperati din tarifele practicate. Vezi aici tabelul de tarife!

FOARTE IMPORTANT: aparatele de taxare functionale in Belgia vor trebui corelate si ele cu noul plan tarifar.
Pentru actualizarea rapida a dispozitivelor la noile schimbari care vor intra in vigoare, furnizorii aparatelor recomanda tinerea aparatelor la priza incepand cu 1 ianuarie 2020 chiar si atunci cand masinile circula in alte tari decat Belgia. De regula, actualizarea se efectueaza in aproximativ 3h.

Din FRANTA inca nu avem informatii oficiale, dar incepand cu data de 1 februarie 2020, preturile ar putea creste cu pana la 70% din rata inflatiei!
Cea mai mare crestere este planificata de operatorul AREA, asta dupa ce in 2019, cresterea medie a fost de 1,9%. Vezi aici estimarile!

Despre Eurovignette (Danemarca, Suedia, Olanda, Luxembourg) putem spune ca a inregistrat majorari pentru vehiculele incadrate la norma de poluare EURO 4 sau mai mica, incepand cu 01.07.2019.
Incepand cu 1 ianuarie 2020, valoarea taxei anuale va creste si pentru vehiculele cu norma de poluare E5.
Pentru Euro 6, aceasta NU se modifica.
Reamintim faptul ca Eurovigneta achizitionata zilnic a crescut de la 8 euro la 12 euro – majorarea aplicandu-se pentru toate categoriile. Vezi aici tabelul detaliat cu tarifele in functie de perioada!

In Cehia, incepand cu 1 ianuarie 2020, se vor adauga 829 km de drumuri express la reteaua de drumuri taxabile. Daca ne gandim ca, la momentul actual se aplica taxa de drum pentru 1279.6 km autostrada si 249.3 km drum express, rezulta o crestere cu peste 54% a retelei de drumuri taxabile, care cu siguranta va avea un impact major in costul pe km al transportatorilor care au curse din/spre Cehia. Lista drumurilor care vor fi adaugate din ianuarie se gaseste AICI, in partea a doua a paginii – tabelul verde.

Informatii detaliate despre modificarile survenite in toate aceste tari gasiti prin click AICI.

Întrebarea noastră este: când finalizați analizele pe propriile trasee și când informați clienții Dumneavoastră despre impactul în tarif al acestor schimbări?

Chiar dacă impactul ar fi, de exemplu, DOAR de 5 EUR / sens, haideți să ne jucam de-a calculul în condițiile în care aveți o flotă de 10 camioane și în medie 2 curse / lună tur-retur RO – UE, cu tranzit prin țările cu creșteri de taxe (un exemplu absolut la întâmplare):

5 EUR / sens = 10 EUR / cursă
2 curse / camion / lună = 20 EUR / lună / camion
10 camioane in flotă
11 luni * 10 camioane * 20 EUR / camion = 2.200 EUR.
In Decembrie, mai faceti doar o cursa, asa ca punem 10 EUR / camion.
Ajungem la un total de 2.300 EUR / an.

Ce puteti face cu 2.300 EUR / an, adica aproape 200 EUR / luna (medie)? Sa va platiti contabilul? Sa va platiti factura lunara de internet si telefon? Voi decideți. În primul rând, calculați impactul la „a treia cifră după virgulă”, fix pe traseele parcurse de flota Dvs. Nu așteptați să i se facă milă clientului…

 

Articol realizat in baza informatiilor furnizate de partenerul nostru, TSG-Shell.

Written by admin