3 minute

ROMANIA INTRA PE LISTA ROȘIE A UE privind riscul epidemiologic si nu sunt semne ca va iesi curand (01.10.2021)

În timp ce noi ne păruim cu autoritățile locale pe măsura carantinării șoferilor la sosirea în țară din zonele roșii, România intră de duminică pe LISTA ROȘIE a UE privind riscul epidemiologic (întocmită de ECDC). Cu alte cuvinte, vom avea o problemă să ieșim din țară.

 

Acest lucru înseamnă că anumite țări (de exemplu Germania) vor putea cere celor care vin din România test negativ, chiar dacă sunt vaccinați. Cei care nu prezintă un astfel de test vor trebui să stea în carantină.
Încă nu este foarte clar cum se va proceda în cazul șoferilor profesioniști care tranzitează țările UE în interes de serviciu.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 77 privind actualizarea listei țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat.

Modificări survenite:

– în zona roșie au intrat: România, Republica Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus și Groenlanda;

– în zona galbenă au intrat:

     • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Austria, Elveția, Gibraltar, Iran, Maldive și Bahamas;

     • din zona verde, în urma creșterii incidenței:Ucraina, Insulele Feroe și Leshoto;

– în zona verde au intrat: Olanda, Germania, Franța, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Kosovo și Capul Verde.

De asemenea, se modifică HCNSU 43 din 01.07.2021 prin includerea excepției de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă precum și cei care asigură transport de persoane, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în condițiile deplasării în scop profesional.

Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, se exceptează de la măsura carantinei (…) dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional”, se arată în hotărârea CNSU.

Lista intră în vigoare începând cu data de 3 octombrie, ora 00:00.

Vezi

Alte link-uri utile legate de acest articol:

Vezi

Vezi

Vezi AICI ghidul informativ pentru asiguratii si pagubitii CITY Insurance.

Ne puteti urmări pe pagina de Facebook, pe contul de LinkedIn, pe Instagram precum si pe canalul de Youtube „Transport Academy”. , acolo unde te invităm să dai SUBSCRIBE pentru a urmări toate sesiunile video „Transport Academy LIVE” cu Decebal Popescu si invitatii sai.

Emisiunea Transport Academy LIVE, moderată de Decebal Popescu - săptămânal pe canalul de Youtube "Transport Academy"

Emisiunea Transport Academy LIVE, moderată de Decebal Popescu – pe canalul de Youtube „Transport Academy”

 

Written by admin