6 minute

Prevederile referitoare la transportatori în Ordonanța Militară nr 7 / 04.04.2020

A aparut Ordonanta Militara nr 7 / 04.04.2020.

Articolele care ne privesc direct sunt 12, 13, 14 si 19.

Sa le luam pe rand.

Din fomularea articolelor 12 si 13, desprindem ideea ca soferii care nu prezinta simptome asociate COVID-19, NU INTRA IN IZOLARE / CARANTINA.

Mergand mai departe, teoretic si logic, atata vreme cat locul de efectuare a pauzei dintre curse ramane la decizia soferului in acord cu angajatorul (deci si la domiciliu), cu conditia mentionarii locatiei exacte intr-o declaratie pe propria raspundere, nici familiile acestora nu intra in izolare / carantina! Dar, inca o data, mergem pe niste deductii, lipsa de claritate fiind o constantă în comunicarea autorităților în toată această perioadă.

ATENTIE!! E acolo un pasaj important: “cu conditia asigurarii de catre angajator a materialelor individuale de protectie impotriva COVID-19”. In absenta lor… ghiciti dvs. Si nu doar la bord, ci sa le si purtati ori de cate ori intrati in contact cu orice alta persoana, oricat de bine o cunoasteti. Mare atentie la aceasta prevedere… ! Prevederile referitoare la echipamentul de protectie se gaseau si in Ordonantele anterioare, dar in noua cadru, lipsa acestora in momentul controlului autoritatilor poate duce direct la dispozitia DSP de izolare/carantinare a conducatorului auto.

De asemenea, prin art 13, se rezolva si problema soferilor care vin spre Romania la bordul microbuzelor sau cu auto propriu. Si ei sunt exclusi de la carantina / izolare, daca nu prezinta simptome. ATENTIE! Soferii trebuie sa prezinte, la intrarea in Romania, o adeverinta de salariat, asumata de angajator.

 

Art 14 din Ordonanta Militara nr 7 / 04.04.2020 se refera la transpotatorii care se afla in TRANZIT prin Romania, in drum spre alte destinatii. Acestia nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, in anumite conditii pe care le veti regasi mai jos.

De asemenea, la intrarea în România, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părțile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un formular special pus la dispoziție de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor. Gasesti aici modelul de formular: formular tranzit.

Atentie! Acest formular este destinat EXCLUSIV vehiculelor care sunt IN TRANZIT, nu si celor care au incarcare/descarcare in Romania. Nu trebuie sa printati acest formular, il veti primi in frontiera de la agentiei Politiei de Frontiera!

FORMULARELE SUNT DEJA DISPONIBILE IN TOATE PUNCTELE DE FRONTIERA  in urma unui efort deosebit din partea ISCTR. Felicitari echipei condusa de Dl Inspector sef, Nistor DUVAL!

Conform art 19, isi inceteaza aplicabilitatea prevederile de la art 4 din OM4/2020.

 

Acum, dincolo de orice speculatii si interpretari, ramane de vazut ce va aplica in teren DSP incepand de luni, 06.04.2020. Noi speram ca, macar pentru dansii, prevederile sa fie clare. Va vom tine informati cu realitatea din teren.

Citam din ministrul VELA:
“Pentru că transportatorii sunt extrem de importanți în această perioadă, am stabilit pentru conducătorii transporturilor cu capacitatea mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome, că vor declara pe propria răspundere că își asumă unde vor putea fi contactați de autorități. Aceștia nu se vor izola la domiciliu, cu condiția să nu aibă simptome de infectare.”

Dar iata TOATE prevederile care ne privesc din OM 7 / 04.04.2020:

„(…)
Art 12. La intrarea in Romania, conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2.4 tone, care nu prezinta simptome asociate COVID-19, completeaa o declaratie pe propria raspundere, al carei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, prin care isi asuma locatia unde pot fi contactati in perioada dintre curse. Acestia NU SE SUPUN MASURILOR DE IZOLARE LA DOMICILIU/CARANTINARE, cu conditia asigurarii de catre angajator a materialelor individuale de protectie impotriva COVID-19.

Art 13. Prevederile art 12 se aplica in mod corespunzator conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2.4 tone care se deplaseaza in interesul desfasurarii profesiei din Romania intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene in Romania, ca stat de rezidenta al conducatorului auto, indiferent daca deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfa sau prin mijloace individuale sau in cont propriu. Acestia trebuie sa prezinte, la intrarea in Romania, o adeverinta de salariat, asumata de angajator.

Art. 14. (1) Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, dacă respectă următoarele condiții minimale:

a) utilizează doar coridoare de tranzit și puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor și Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea;

b) tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăși 48 de ore de la intrarea în România, incluzând și perioadele de staționare pentru odihna zilnică normată;

c) staționarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător.

(2) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin.(1), conducătorul autovehiculului va fi obligat să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. Autovehiculul poate fi preluat, în acest caz, de un reprezentant al deținătorului.

(3) La intrarea în România, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părțile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziție de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor.

(…)
Art 19. Prevederile art 4 din Ordonanta militara nr 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr 257 din 29 martie 2020, isi inceteaza aplicabilitatea.
(…)”

Daca vrei sa citesti textul integral al ordonantei, il poti descarca de aici: ordonanta militara 7 din 4 aprilie 2020.pdf.pdf

_____

Transport Academy este un inițiativă privată care furnizează industriei de transport consultanță în afaceri și management, instrumente tip business intelligence și soluţii software care să-i ajute să își monitorizeze indicatorii de performanţă. Împreună, echipa Transport Academy are peste 60 ani de expertiză în domeniile transport, analiză financiară, fiscalitate și cel al inteligenţei artificiale oferită de tehnologie.

________

Ne puteti urmări pe pagina de Facebook, pe contul de LinkedIn, pe Instagram precum si pe canalul de Youtube „Transport Academy”. , acolo unde te invităm să dai SUBSCRIBE pentru a urmări toate sesiunile video „Transport Academy LIVE” cu Decebal Popescu si invitatii sai.

Emisiunea Transport Academy LIVE, moderată de Decebal Popescu, se desfasoară săptămânal pe canalul de Youtube "Transport Academy"

Emisiunea Transport Academy LIVE, moderată de Decebal Popescu – săptămânal pe canalul de Youtube „Transport Academy”

 

Written by admin