PRACTICOM a intrat in procedură de INSOLVENȚĂ! Ce vor face creditorii și angajații?

Conform inregistrarilor oficiale de la Tribunalul Bucuresti, compania Practicom a solicitat miercuri, 13.11.2019, deschiderea procedurii de insolventa in baza articolului 66 din Legea 85 / 2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Ce urmeaza pentru creditori si angajati?

Cu o cifra de afaceri de 33 milioane de EURO la final de 2018, una dintre cele mai mari companii de transport din Romania, cu peste 700 de angajati, a demarat aceasta procedura in urma pierderilor uriase inregistrate in ultimele 10 luni, care se adaugau pierderii istorice din 2017, an in care capitalurile proprii ajunsesera la un minus de peste 1,7 miloane EUR. Astfel, compania a ajuns in incapacitatea de a-si mai plati datoriile catre furnizori, finantatori si angajati.

Conform legislatiei, art 66, alin 10 din Legea 85/2014, “cererea debitorului se va judeca de urgență, în termen de 10 zile, în camera de consiliu, fără citarea părților. Prin excepție de la prevederile art. 200 din Codul de procedură civilă, judecătorul-sindic va stabili termenul de judecată în camera de consiliu, în termen de 10 zile de la depunere, chiar dacă cererea nu îndeplinește toate cerințele legale și nu sunt depuse toate documentele (…)”.

De asemenea, la alineatul 11 din aceeasi lege este mentionat faptul ca “După depunerea cererii de deschidere a procedurii, în cazuri urgente, care ar pune în pericol activele debitorului, judecătorul-sindic poate dispune de urgență, în camera de consiliu și fără citarea părților, suspendarea provizorie a oricăror proceduri de executare silită a bunurilor debitorului până la pronunțarea hotărârii cu privire la respectiva cerere.

Astfel, societatea se plaseaza sub protectia legii insolventei, urmand ca in perioada urmatoare sa revina cu planul de reorganizare, timp in care toate datoriile din trecut “ingheata” pana la stabilirea modului si cuantumului in care se vor plati aceste datorii istorice. De asemenea, nu mai pot fi aplicate penalitati de catre creditorii / furnizorii companiei creanţelor născute anterior datei deschiderii procedurii, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 103 din Legea 85/2014.

Ceea ce e foarte important de stiut, pe perioada derularii acestei proceduri, contrar asteptarilor si tendintei spre “senzational” a unora, angajatii si furnizorii curenti (vitali desfasurarii activitatii) au prioritate totala, compania aflata in procedura de insolventa fiind obligata sa achite la scadenta toate drepturile salariale curente precum si facturile curente emise de furnizorii curenti. Insistam pe aceste termen de “curent”, intrucat doar aceia vor avea prioritate. Orice deviere de la aceasta prevedere duce direct la intrarea in procedura de lichidare a companiei.

Drepturile banesti cuvenite salariatilor constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori. Creantele salariale sunt inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul judiciar / lichidatorul judiciar.

Cu alte cuvinte, desi suna ciudat pentru multi neavizati, angajatii Practicom sunt mult mai siguri ca isi vor primi banii intr-o astfel de situatie decat in situatia anterioara declansarii procedurii de insolventa.

Cauzele intrarii cunoscutei companii in procedura de insolventa vor fi pe larg dezbatute in perioada imediat urmatoare, dar unele aspecte sunt constante in toate companiile ajunse in aceasta situatie, indiferent de domeniu: Ciclul de Conversie a Banilor dezechilibrat (despre care am tot vorbit… CITESTE AICI) si lipsa de control strict asupra principalilor indicatori operationali / financiari, ceea ce duce la o calibrare gresita a tarifelor catre clienti sau o crestere nejustificata a costurilor. De aici si pana la inregistrarea de pierderi uriase e doar un pas. Dar, in cazul Practicom, sub controlul strict ce urmeaza din partea expertilor in proceduri de insolventa, lucrurile pot fi indreptate.

Interesant de vazut cum se vor pozitiona in viitorul apropiat beneficiarii serviciilor prestate de companiile de transport romanesti (atat pe “comunitate” cat si pe “intern”) cand vor realiza (cu calcule clare in conditii de respectare totala a legislatiei) ca pretul platit transportatorilor romani este departe de realitatea costurilor unei companii de la care se pretinde calitate ridicata a serviciilor si careia i se propun parteneriate pe termen lung. E o situatie aproape generala in piata romaneasca de transport, dar putem invata foarte multe din situatia trista in care a ajuns compania Practicom, plecata la drum cu planuri mari, bune intentii si deschidere totala.

Morala: pe o piata in care marja medie este sub 4%, pentru companiile care nu isi controleaza constant toti indicatorii relevanti ai activitatii, falimentul este doar o chestiune de timp.

Vom reveni pe acest subiect.

Dar important este ca voi toti sa va REVENITI si sa va apucati de calcule si de monitorizarea foarte atenta a activitatii. Mai ales in aceste vremuri tulburi.

Mult succes si Drumuri Bune!

Written by admin