2 minute

Obligatiile transportatorilor incadrati de ANAF la mari contribuabili (update 05.11.2021)

ANAF a publicat pe pagina sa de internet Lista marilor contribuabili (peste 3.300 de companii), valabilă incepand cu 1 ianuarie 2022 (o regasiti mai jos cu link). Evident, in lista se regasesc si multi transportatori rutieri de marfuri.

Ce trebuie sa faceti?

Va recomandam sa verificati incadrarea companiei Dvs in lista de mai jos si sa aveti in vedere obligatiile de conformare aferente marilor contribuabili, cu impact major fiind raportarea SAF-T incepand cu data de 1 ianuarie 2022 si intocmirea ANUALA a dosarului preturilor de transfer, pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit.

Mare atentie!

In cazul raportarii SAF-T, implementarea este una complexa, care necesita investitie semnificativa de timp si resurse, astfel incat, daca este posibil, incepeti de maine proiectul.

Ce este raportarea SAF-T?

Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între contribuabili și autoritățile fiscale. Acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică („OECD”) în anul 2005, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0, versiune pe care se bazează și autoritățile din România. Declarația D406 (SAF-T) este un fișier în format electronic, bazat pe XML, standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societăți către autoritățile fiscale.

În acest fel, ANAF va putea realiza verificări electronice de la distanță, fără să mai fie nevoie să efectueze tradiționalele controale sau inspecții fiscale la sediul contribuabilului.

Noua obligație de raportare SAF-T (sau D406) va deveni operatională la date diferite, în funcție de categoria de mărime a contribuabilului (mare, mijlociu, mic). Vom detalia aceste date de intrare in vigoare in cadrul emisiunii Transport Academy LIVE de marti, 09.11.2021, cu incepere de la ora 19.30.

Cum va putem ajuta noi?

Echipa de consultanti ai Transport Academy va sta la dispozitie cu solutii privind raportarea SAF-T, precum si cu privire la intocmirea dosarului preturilor de transfer. Ne puteti scrie direct prin formularul de contact de pe site (mentionand „doresc sa fiu contactat pentru raportarea SAF-T”) si revenim noi catre Dvs. Link AICI.

De asemenea, puteți urmări un extras din emisiunea Transport Academy LIVE #26, in care Oana Rada explica in format video toate aceste modificari. Gasiti aici inregistrarea: https://bit.ly/3c8k3I1

Neindeplinirea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenzi, precum si, in cazul dosarului preturilor de transfer, cu ajustarea impozitelor achitate de companie (care, in practica, ajung sa fie exorbitante).

Click aici pentru a vizualiza LISTA MARI CONTRIBUABILI.

 

Click pe fotografie pentru a accesa lista completa

Click pe fotografie pentru a accesa lista completa

 

Alte articole utile:

Vezi AICI cum va fi pretul RCA la camioane incepand din octombrie 2021. Viorel Vasile (CEO Safety Broker) explica la Transport Academy LIVE #23 modalitatea in care se va forma tariful RCA pentru transportatori, cat de transparent este acest calcul și cum se va ține acest tarif sub control prin intermediul prevederilor legale deja în vigoare.

Vezi AICI protestul transportatorilor din data de 29.09.2021, transmis LIVE de Transport Academy și Infotrucker.ro.

Vezi AICI ghidul informativ pentru asiguratii si pagubitii CITY Insurance.

Canalul de Youtube al emisiunii Transport Academy LIVE

Ne puteti urmări pe pagina de Facebook, pe contul de LinkedIn, pe Instagram precum si pe canalul de Youtube „Transport Academy”. , acolo unde te invităm să dai SUBSCRIBE pentru a urmări toate sesiunile video „Transport Academy LIVE” cu Decebal Popescu si invitatii sai.

Emisiunea Transport Academy LIVE, moderată de Decebal Popescu - săptămânal pe canalul de Youtube "Transport Academy"

Emisiunea Transport Academy LIVE, moderată de Decebal Popescu – pe canalul de Youtube „Transport Academy”

 

Written by admin