LISTA completă a modificărilor legale de care trebuie să țină cont transportatorii pe perioada Starii de Urgență.

Intrucat circula foarte multe informatii si opinii referitoare la schimbarile aduse legislatiei din transport in urma crizei generate de noul Coronavirus, ne-am gandit sa facem o scurta selectie a informatiilor / surselor oficiale disponibile pana la acest moment.

“Compilatia” a fost realizata folosind informatii transmise pe canale oficiale de catre autoritatile statului (MT, MAI, RAR, ARR), multe dintre ele concepute cu sprijinul asociatiilor profesionale ale transportatorilor, a caror implicare in toata aceasta perioada, alaturi de autoritati, a fost exemplara.

De asemenea, vom aduce actualizari acestei pagini ori de cate ori apare o noua reglementare nouă sau o modificare a uneia existente.

UPDATE 29.03.2020, ora 10.00

  1. PERMISE AUTO: Se prelungeste valabilitatea PE PERIOADA STARII DE URGENTA. Vezi aici document oficial: https://www.drpciv.ro/news-details/presa/5e7b120a925d46044fbea979
  2. CERTIFICATELE DE PREGĂTIRE PROFESIONALĂ ADR: se prelungeste valabilitatea celor care au date de expirare intre 01.03.2020 si 01.11.2020. Detalii aici: https://transportacademy.ro/se-prelungeste-valabilitatea-certificatelor-adr-care-expira-in-perioada-1-martie-1-noiembrie/
  3. CARTE DE IDENTITATE/BULETIN: Avem o singura comunicare oficiala pe aceasta tema, nu foarte clara. Practic, fiecare Directie Evidenta Persoanei la nivel judetean dispune cum lucreaza in perioada aceasta. Din consultarea informatiilor la nivelul unor județe, se dispune (in general) prelungirea automata pe perioada stării de urgenta. Ar trebui sa apara clarificari in urmatoarele zile. Dupa expirarea starii de urgenta… NU SE ȘTIE CE SE ÎNTÂMPLĂ. – http://depabd.mai.gov.ro/2020-comunicat-6.pdf
  4. CARD TAHOGRAF/ATESTATE PROFESIONALE/LICENȚE: Având în vedere decretarea Stării de Urgență și prevederile punctelor 1, 2 și 3 din Hotărârea nr. 1/15 martie 2020 a Celulei de Urgență a Autorității Rutiere Române – A.R.R. privind măsurile pentru continuarea activității în contextul situației de urgență, vă informăm că începând de luni, 16 martie 2020, actele necesare privind eliberarea licențelor / certificatelor / copiilor conforme / autorizațiilor / atestatelor / cardurilor tahografice / documentelor  de control / ecusoanelor – se transmit numai prin serviciul poștal (orice serviciu de curierat, ca sa nu se inteleaga ca e vorba exclusiv de Poșta Română, indiferent ca trimiterea este din țara sau din afara țării) cu confirmare de primire. Vezi link aici – https://www.arr.ro/noutati_doc_706_anunt-important-privind-activitatea-arr-si-transmiterea-eliberarea-documentelor_pg_0.htm?fbclid=IwAR0oLdLyJREsNgF5bjf0DvCckwzoh1WC7vaJoKBXx7dZXRxOMzMX8mWwwcY. Totodată, mentionam ca toate aceste documente emise de ARR isi prelungesc valabilitatea pe perioada decretarii Starii de Urgenta.
  5. ITP: nu se prelungeste valabilitatea, intrucat tine de siguranta circulatiei. Vezi adresa explicativă a RAR către Ministerul Transporturilor – https://transportacademy.ro/itp_precizare-rar/
  6. ADEVERINȚĂ ANGAJATOR (de avut în cabină sau in forma digitala, pe telefon, completată de angajator). Poti descarca un model de adeverinta de aici: https://cdn.stirioficiale.ro/storage/MODEL%20Adeverinta%20pentru%20angajatori.pdf sau pe pagin lansata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale in data de 28.03.2020, la adresa: https://formular.sts.ro/angajator . Ambele site-uri sunt oficiale, operate de institutii ale statului roman si nu stochează datele cu caracter personal furnizate de utilizatori.
  7. CARANTINĂ/AUTOIZOLARE: Conform unui răspuns oficial primit de UNTRR din partea MAI, șoferii de vehicule de marfă peste 2.4 tone NU intră în carantină instituțională și nici în izolare la domiciliu, dacă la intrarea în țară LA VOLANUL CAMIONULUI nu prezintă simptome de infectare cu COVID-19 (https://transportacademy.ro/raspuns_mai_untrr/ ). Sunt 3 acte normative care exclud conducatorii auto (marfa) de la carantină/autoizolare. Este vorba de: Hotararea CNSSU nr 11/17.03.2020, art 1, paragraful 4, ORDONANȚA MILITARĂ 1/17.03.2020, articolul 4, aliniatul 2, respectiv ORDONANȚA MILITARĂ 2/21.03.2020, articolul 9, punctul 2. De pacate, la momentul actual (29.03.2020 , ora 10), aceste scutiri nu se aplica soferilor care revin in tara cu microbuzul companiei sau pe cale aeriana.
  8. DEROGĂRI TEMPORARE REG. (UE) 561/2006: material in limba romana (sursa euload.com) – https://www.euload.com/file//derogari_reg_561_21-03_ora_16.pdf . Recomandarea Transport Academy este sa tratati aceste derogari ca unele aplicabile exclusiv in SITUATII EXCEPTIONALE (un transport urgent cu marfa vitala, blocaje in frontiere), nu ca pe „noul program de condus”, intrucat, asa cum veti observa si din document, fiecare tara are prevederi diferite. Tentatia de a le aplica in mod continuu este mare dar si riscul asociat este la fel de mare, in primul rand din cauza oboselii pe care o va acumula conducatorul auto. Nu are sens sa mai spunem ce inseamna acest lucru pentru siguranta generala a traficului si a soferului Dvs.
  9. DEROGĂRI DE LA RESTRICȚIILE GENERALE DE CIRCULAȚIE ÎN EUROPA CAURMARE A CRIZEI GENERATE DE CORONAVIRUS Data actualizării: 27.03.2020 ora 12:0. Găsiți aici documentul sintetizat de colegii de la Euload: https://www.euload.com/file//derogari_restrictii_generale_euload_20_martie_ora14.pdf
  10. CULOARELE DE TRANZIT PENTRU TRANSPORTUL DE MARFA pe teritoriul României. Această hartă (dezvoltata acum si ca aplicatie), pe lângă traseul propriu zis, conține și o serie de informații privind stațiile de alimentare cu carburant și parcările destinate celor aflați în tranzit. Vezi aici detaliat: https://transportacademy.ro/culoare-de-tranzit-pentru-transportul-de-marfa-24-03-2020/.
  11. TIMPII DE ASTEPTARE IN FRONTIERELE ROMANE. Pagina este actualizata 24/7 cu datele furnizate de ISCTR si Politia de Frontiera. Desigur, aceste informatii se schimba de la ora la ora, in functie si de reactia autoritatilor din tarile vecine (HU, BG). Gasiti aici detalii: https://transportacademy.ro/timpii-de-asteptare-in-frontierele-romaniei-update-23-03-2020-ora-11-30/

 

Va vom tine la curent cu orice modificari sau noutăți ce vor aparea.

Să fim sănătoși!

sursa foto: INFOTRUCKER.ro

_________________

Ne puteti urmări pe pagina de Facebook, pe contul de LinkedIn, pe Instagram precum si pe canalul de Youtube „Transport Academy”. , acolo unde avem sesiunile video Transport Academy LIVE.

Written by admin