4 minute

ARILOG – Scrisoare deschisa adresata Primului Ministru

ARILOG – Scrisoare deschisa adresata Primului Ministru despre asigurarea continuitatii fluxului de marfuri alimentare & medicamente

Către Guvernul României Către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă

Domnului Ludovic Orban – Prim-Ministrul României

Doamnei Violeta Alexandru – Ministrul Muncii

Domnului Florin Cîțu – Ministrul Finanțelor

Domnului Virgil Popescu – Ministrul Economiei

Domnului Lucian Nicolae Bode – Ministrul Transporturilor

Domnului Marcel Vela – Ministrul Afacerilor de Interne

Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și prioritizând lanțul de aprovizionare cu alimente, bunuri de larg consum și medicamente

ARILOG – Asociaţia Specialiştilor din Logistică, Depozitare și Transport, în numele membrilor săi, vă solicită să țineți cont și să protejați toate domeniile de activitate care contribuie la procesul vital de livrare a alimentelor și medicamentelor către populație, care implică atât activitățile de transport/distribuție, cele de depozitare și de manipulare a mărfurilor, cât și cele din industria ambalajelor aferente. Astfel, pentru a asigura o activitate cât mai aproape de normal pentru aceste domenii de activitate, menționăm următoarele:

1. Acum mai mult ca oricând, în lanțul de aprovizionare al alimentelor și medicamentelor este nevoie de asigurarea și prezența forței de muncă Volumele crescute de mărfuri alimentare și de strictă necesitate distribuite, au generat o nevoie suplimentară de angajați. Trebuie reglementat de urgență un cadru legal facil prin care să se redistribuie forța de muncă. Există numeroase domenii care au închis activitatea și care au angajații în somaj tehnic: fabrici automotive, turism, horeca (restaurante, baruri, hoteluri). Acest personal trebuie să fie accesibil ușor companiilor a căror activitate este vitală în aceste momente, pentru procesele de muncă care nu necesită personal specializat (firme producătoare de alimente, magazine alimentare, activități de depozitare), pentru a suplimenta eventuale îmbolnăviri de coronavirus și concediile pentru supravegherea copilului. Ar fi ideal să se reglementeze legal includerea acestor activități în lista celor considerate strategice în această criză, precum domeniile sănătate/poșta/ telecomunicații/utilități.

2. Considerarea întregului lanț logistic este esențială pentru a evita sincope și blocaje Trebuie luate în considerare și protejate cu prioritate toate activitățile din lanțul de aprovizionare, inclusiv industria ambalajelor (primare – folii de plastic și aluminiu, sticle PET sau sticlă, care sunt în direct contact cu alimentele sau băuturile și cele secundare care susțin ambalarea pe durata transportului – folie strech, cutii de carton, cutii de plastic și paleți), precum și serviciile conexe (retur și mentenanță a ambalajelor). Dacă industria ambalajelor se blochează sau își întrerupe temporar activitatea, industria bunurilor alimentare nu își mai poate continua activitatea de aprovizionare către piața din România deoarece nu primesc ambalaje și consumabile necesare pentru transportul mărfurilor în siguranță, către depozite și mai departe către magazine, spitale și farmacii. Camioanele și stivuitoarele trebuie să funcționeze, suportul primit de la distribuitorii din aceste domenii fiind esențial în această perioadă. Avem semnale de la partenerii noștri că în Italia și Spania aceste domenii de activitate au fost suspendate nefiind considerate importante, iar acest fapt a dus la blocaje în lanțul de aprovizionare. Având aceste exemple concrete, propunem considerarea măsurilor necesare pentru a nu repeta aceleași greșeli.

3. Enumerare neexhaustivă a codurilor CAEN care trebuie avute în vedere:

5210 – Depozitări pentru toate tipurile de mărfuri

5224 – Manipulări, încărcarea și descărcarea mărfurilor, activitatea de stivuire a mărfurilor

5229 – Alte activități anexe transporturilor

4941 – Transporturi rutiere de mărfuri

2222 – Fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic

1722 – Fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton

1729 – Fabricarea articolelor din pastă de hârtie prin turnare sau presare (de exemplu: cofraje pentru ouă, farfurii din pastă de hârtie)

1624 – Fabricarea ambalajelor din lemn

7739 – Activitățile închiriere echipamente, ambalaje

4669 – Comerț cu ridicata al altor mașini, echipamente și stivuitoare

3319 – Transport, igienizare și reparare paleți.

Consiliul Director ARILOG, care este format din profesioniști cu o experiență de cel puțin 20 ani în industria logistică oferă Guvernului României tot suportul necesar pentru a înțelege importanța tuturor activităților suport din lanțul de aprovizionare si pentru a lua măsurile necesare și corecte în acest domeniu. Este critic pentru această perioadă să evităm orice măsură sau restricție greșit emisă pentru aceste domenii de activitate, pentru că pot duce foarte ușor la un colaps al livrării bunurilor, cu efecte dramatice pentru populație.

Avem încredere și ne bazăm că veți lua decizii astfel încât să protejați industriile pe care le reprezentăm, asigurând astfel un flux normal al comerțului.

Cu considerație,

În numele Consiliului Director și al membrilor ARILOG,

Adriana Pălășan Preşedinte ARILOG – Asociaţia Română de Logistică

 

_______________________________

Ne puteti urmări pe pagina de Facebook, pe contul de LinkedIn, pe Instagram precum si pe canalul de Youtube „Transport Academy”. , acolo unde avem sesiunile video Transport Academy LIVE.

Written by admin